International Web Community for Scandinavian Studies
23732652760_078f73df41_b.jpg

Conference Programme

Back to All Events

Anne-Marie Mai, Syddansk Universitet

  • LUX Aula 4 Helgonavägen Lund, Skåne län, 223 62 Sweden (map)

CSS och Einar Hansens Allhemsstiftelse presenterar den första föreläsningen i en vartannat år återkommande öppen föreläsningsserie i Einar Hansens namn.

einarhansen_logo.png

Einar Hansen-föreläsning 2017

Litteraturens mange køn

Om nordisk kvindelitteratur i de første tiår af det 21. århundrede

En öppen föreläsning av

Anne-Marie Mai


 

Abstract: I begyndelsen af det 21. århundrede er ideer og forestillinger om køn blevet et af de vigtigste litterære temaer. Både kvindelige og mandlige forfattere har kastet sig ind i en veritabel opdagelse af, hvilke muligheder de sociale og biologiske køn rummer for at skabe nye livsformer, en ny selvfølelse, selvforståelse og indsigt i en global verden. Tematikken omkring køn bliver brugt til at undersøge forestillinger og ideer om det menneskelige, gennemleve sorg, savn, fortidsbindinger, lyst og galskab. En række forfattere ser ud til at give pokker i traditionelle forestillinger om heteroseksualitet, homoseksualitet, transseksualitet og forsøger at formulere en ny ansvarsfølelse over for medmennesket, børnene og livet på jorden ved at spørge til, hvad køn socialt og eksistentielt kan være og blive til.

Flere nordiske kvinder og mænd har oplevet verdenslitterære gennembrud med deres fornyende historier om kønnet og det menneskelige. Sofi Oksanen (f. 1977), Sara Stridsberg (f. 1972), Monica Fagerholm (f. 1961) og Naja Marie Aidt (f. 1963)  repræsenterer sammen med Karl Ove Knausgård (f. 1968), Kim Leine (f. 1961) og Einar Màr Gudmundsson (f. 1954) en litterær optagethed af at genlæse den personlige og den nationale historie, se nutiden i øjnene og undersøge transformationer af forestillinger om køn og eksistens.
Forelæsningen diskuterer muligheden for at gentænke skandinavisk litteraturhistorie med udgangspunkt i relationen mellem køn og litteratur. 


 

Anne-Marie Mai er Professor i Nordisk litteratur på Institut for Kulturvidenskaber, SDU. Hun har udgivet en lang række litteraturhistoriske afhandlinger, blandt andet Hvor litteraturen finder sted - om dansk litteraturs historie, bd. I-III (2010-2011), Galleri 66 - en historie om nyere dansk litteratur (2016), og senest ledet redaktionen af opdateringen af standardværket, Nordisk kvindelitteraturhistorie. Hun er endvidere leder af projektet omkring Grundforskningsfondens Niels Bohr-professorat på SDU, "Uses of Literature - the Social Dimension of Literature". Professoratet er besat af professor Rita Felski.  

Einar Hansens föreläsningsserie är en nystartad serie med öppna föreläsningar i Einar Hansens namn. Föreläsningarna kommer att ges vartannat år och arrangeras i samband med CSS:s internationella forskarkonferenser i Scandinavian Studies.

Föreläsningarna syftar till att uppmärksamma nya perspektiv på Skandinavien och på kultur i Skandinavien. Mer specifikt vill vi inom ramarna för humanistisk forskning lyfta blicken från det nationella till det regionala och globala, samt utforska möjligheterna för en korsbefruktning dem emellan.

Earlier Event: June 14
COFFEE BREAK
Later Event: June 14
Mingle