International Web Community for Scandinavian Studies
henningsvaer+overaly.jpg

News

News from the world of Scandinavian Studies

Nordisk Sprogfest i Aarhus, 18-21 September

Sprog, film, litteratur, oversættelser, mad, SKAM og meget mere nordisk. Norden kommer til Aarhus, når Nordisk Sprogkoordination arrangerer Nordisk Sprogfest fra 18.- 21. september i samarbejde med den Europæiske Kulturhovedstad 2017.

Den brede palet af arrangementer på AROS og Godsbanen i Aarhus viser hvilken central rolle sproget spiller i den nordiske kunst og kultur, og hvordan sproget både binder os sammen og kan skabe splid og fordomme.

Debat og sprog

Der er stor forskel på debatkulturen i Danmark og Sverige og her spiller sproget en helt central rolle. Den svenske ambassade i Danmark inviterer til debat om debatten med både danske og svenske samfundsdebattører: Ann Heberlein, svensk lektor på Lunds universitet, Bent Winther, journalist og samfundsredaktør på Berlingske, Mette Moestrup, forfatter og cand. phil og Anders Eka, dommer og næstformand i Pressens Opinionsnämnd for presseetiske spørgsmål i Sverige. Arrangementet ”Når sproget skaber fordomme” skal ikke bekræfte stereotyperne men udfordre dem.

Sprog og kultur

Nordisk Råds priser er også med i Sprogfesten, hvor alle de nominerede film vises i biografen Øst for Paradis med instruktørbesøg og events. ”Nordiske stemmer” med finske Laura Lindstedt, norske Henrik Nor-Hansen, færøske Sissal Kampmann og danske Christina Hesselholdt, der er nominerede til Nordisk Råds litteraturpris, læser højt af deres værker og bagefter taler de om sprog og litteratur. Senere på ugen er der debat om forfatteres mulighed for at arbejde på deres eget sprog, hvis det ikke er nordisk og hvorfor kun nordiske tekster kan nomineres til Nordisk Råds litteraturpriser ”Sproget er det hus vi alle bor i”.

Børn og sprog

Der er mange arrangementer for og med børn og unge, der bl.a. kan møde forfattere til ”Ordskælv i Norden – I morgen er aldrig en ny dag”, der er skrevet af unge i Norden, som er vokset op med fattigdom tæt på livet. Den finlandssvenske forfatter Malin Klingenberg besøger skoleklasser og aarhusianske elever deltager i en nordisk skoledag.

Fest og sprog

Madkulturen er der også fokus på i Aarhus med debat om iscenesættelsen af ’det nordiske’ og så er der smagsprøver. De nordiske dage i Aarhus afsluttes med en SKAM fest, hvor unge fortæller om, hvad serien har betydet for dem og hvorfor den blev så stor en succes.

Se hele programmet for Nordisk Sprogfest

Kontakter

Louise Hagemann 
Telefon +45 21 71 71 41
E-mail loha@norden.org